INTEGRÁL TERÁPIA

Prevenció    I    Rekreáció    I    Rehabilitáció

Az Integrál Terápia az egészségügyi (mozgásszervi), mentális (pszichés) és lelki (szomatikus) betegségekkel küzdő emberek számára kialakított, egyéni problémák alapján személyre szabott, speciális terápiás kezelés.

Integratív holisztikus szemlélet alapján, speciálisan módon, együtt alkalmazza a pszichológia, pszichoterápia, a craniosacralis- és manuál terápia, valamint a keleti filozófiai tanításokon alapuló yoga, ayurveda különféle elemeit és mindezek sokrétű eszköztárát. A terápia során kifejezetten az egyén személyes problémájára helyezzük a hangsúlyt, a megoldandó problémához alakul a kezelés és a terápia.

Az Integrál Terápia egy rendkívül sokrétű eszköztárat alkalmazó, hatékony kezelési módszer, egy szintetizáló, folyamatosan fejlődő, önálló szakmai irányzat.

Az összes nagyobb tudományterület jelentős eredményeit összefonja, és rendszerbe szervezi, vagyis az emberiség által eddig alkotott különféle tudományos, vallásos és misztikus tanokat, modelleket egyetlen áttekinthető rendszerbe építve vagyunk képesek szemlélni és használni. Specifikusan egyéni problémához igazított módon, a test, a központi- és perifériás idegrendszer, valamint a gerinc élettani környezetét stimuláljuk, aktivizáljuk és korrigáljuk.

Az integratív rendszerek hátterében több száz anatómiával, medikalzált orvoslással, valamint lélek és emberismerettel foglalkozó rendszer és sok ezer szakirodalom módszertanilag, szisztematikusan összevető integrálása áll.

Sajátossága, hogy elismer minden területet, mely tudományos alapokra helyezett, objektív kutatásokon – vagy szubjektív, hiteles élménybeszámolókon alapul. Ezáltal, hogy minden hiteles nézőpontot önmagában érvényesnek tekint, a versengést együttműködéssé fordítja. Az integrál szemlélet abban nyújt segítséget, hogy keretként szolgál az információk rendszerezéséhez, és segít megteremteni a kapcsolatot az eddig ellentétesnek látott szemléletmódok között.

A terápia pozitív hatása szinte azonnal észlelhető, jelentős idegrendszeri paraszimpatikus tónusfokozó hatása miatt azonnali stabilitást és nyugalmat hoz, fájdalomcsillapító, izomlazító, a légzés tempója lassul és egyre mélyül, az agyi oxigénellátás fokozódik, a keringés stabilizálódik és a teljes neuroendokrin rendszerünk kiegyenlítődik.

Az alkalmazási terület rendkívül széles spektrumon mozog, hiszen az összes testünk funkció a központi idegremdszeri szabályozás alatt áll, így szinte bármilyen esetben hatékonyan alkalmazható.

Nagy hangsúlyt fektetünk egészségünk és életminőségünk javítására, mivel ezek együtt jelentősen befolyásolják fizikai-mentális és lelki állapotunk, így a terápia minden esetben kiegészül otthoni gyakorlatokkal és egyéb javaslatokkal.

Lehetőséget teremt életmódunk, nézőpontjaink, értékrendünk, kapcsolaterndszerünk, kommunikációnk és stersszkezelésünk alapszintű megújítására, képessé tesz emocionalitásunk és kreativitásunk fejlesztésére, valamint a mélyebb önfejlesztésre és teljesebb önmegvalósításra.

Az Integrál Terápia nemcsak a betegségek és problémák megoldásorientációs kezelésére fókuszál, hanem a fizikai, mentális és lelki egészségközpontú emberi minőség elérésére is alkalmas.

RÉSZLETESEBBEN AZ INTEGRÁL TERÁPIÁRÓL

Az első kezelés alkalmával a részletes anamnézis felvétel és konzultáció történik, mindez kb. 2 órát vesz igénybe. Az első alkalomra javasolt minden előzetes orvosi leletet és javaslatot elhozni, a pontos és részletes anamnézis felvétel miatt. 

A részletes anamnézis felvétele után, a teljes test fiziológiai és anatómiai monitorozása következik. Kifejezetten az egyén személyes problémájára helyezzük a hangsúlyt, a megoldandó problémához alakul a kezelés és a terápia. Specifikusan egyéni problémához igazított módon, a megfelelő, különféle techikák együttes alkalmazásával (CST, NLP, Autógén Tréning, Légzésterápia, Önismereti gyakorlatok, Kommunikáció és Stesszkezelés, stb) a test, a gerinc, valamint a központi- és perifériás idegrendszer élettani környezetét stimuláljuk, aktivizáljuk és korrigáljuk.

A további terápiás kezelések ideje az életkortól és problémától függően nagyjából 1,5 - 2 órát vesz igénybe.

A kezelés középpontjában Craniosacral System (CS), ami a központi- és perifériás idegrendszer és a gerinc-gerincvelő megfelelő működését biztosítja, valamint a teljes test fasciális és myofasciális rendszere áll.

A részletes anamnézis felvétele után, a teljes test fiziológiai és anatómiai monitorozása következik. Specifikusan egyéni problémához igazított módon, a test, a gerinc, valamint a központi- és perifériás idegrendszer élettani környezetét stimuláljuk, aktivizáljuk és korrigáljuk. 

Az arc- és koponyacsontok, a varratok, a test myofasciális rendszere, valamint a teljes gerinc és a csigolyák gyengéd mikromanipulációs stimulációjának köszönhetően:

  • optimalizálódnak és helyreállnak a központi- és perifériás idegrendszer optimális működési folyamatai
  • támogatja az immunrendszer megfelelően helyes működését
  • oldja a test kötőszövetes rendszerének, a myofascialis hálónak és izületeinek kóros hegesedésből eredő patológias tüneteit

  • oldja a homeosztázis és oxidatív stressz patológiás folyamatait

Kifejezetten az egyén személyes problémájára helyezzük a hangsúlyt, a megoldandó problémához alakul a kezelés és a terápia.  

Bővebben >>>>

A gerincterápia kifejezetten a gerinc- és tartásproblémával küzdő emberek egyik legkiemeltebb támasza, ami probléma vagy betegség stadiumához igazodva, kortól és nemtől függetlenül mindenkinek meleg szívvel ajánlott.

A derék-, nyak- és hát fájás az egyik leggyakoribb panasz, az emberek közel 60-70%-át érinti.

Gerincünk mentén a fájdalmat először csak kellemetlennek, majd zavarónak, később pedig nehezen elviselhetőnek érezzük. A háttérben számtalan ok állhat, a fájdalom eredete is több pontra lokalizálható, eredhet a gerinc melletti szalagokból, a csigolyatestekből, a csigolyák közti porcokból, illetve az ott lévő izmokból.

Az esetek túlnyomó többségében a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, és a már népbetegségnek számító stressz áll a háttérben. Nyilvánvaló a közvetlen összefüggés a fizikai alulterhelés -mozgásszegény életmód, az ülőmunka- és a stresszként emlegetett pszichés túlterhelés miatt kialakuló gerincfájdalom és a későbbi gerincbetegségek között. 

A test csontjainak dysfunkcionális pozícióját adó, esetlegesen berövidült és/vagy megnyúlt szalagok korrekciója után, kiemelten fontos a helyes tartás és mozgás "újratanulása" és annak pontos megtartása. 

A gerinc feladata a test tartása, ám nemcsak a fizikai értelemben biztosítja a csontok, inak és az izomrendszer stabilitását. A gerinc állapota hatással van az emberi belső feszültségi állapotára is hatással van.

Bővebben >>>>